Voorkant Middernachtbibliotheek

26. Middernachtbibliotheek

Dit boek heb ik al op veel plekken voorbij zien komen, de engelstalige versie bij mijn dochter. Maar ook die in het Nederlands kom ik erg vaak tegen. En de reacties zijn dan altijd positief, dus mijn nieuwsgierigheid was zeker gewekt.

Met mijn nieuwe ereader besloot ik ook om KoboPlus weer eens te proberen en ja hoor, daar was het ebook te downloaden. Nadat ik mijn andere boeken uit had gelezen, was het dan eindelijk tijd voor Middernachtbibliotheek. Zou het echt zo goed zijn als de vele reacties doen geloven? Ik geef je eerst een korte samenvatting.

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

In het begin doet het verhaal me een beetje denken aan A Christmas Carol, waarbij Scrooge in het verleden, heden en de toekomst duikt. Maar hij kijkt naar een andere versie van zichzelf, terwijl Nora echt een ander leven gaat leiden.

Dat voelt soms erg raar, want hoe vreemd is het om in een ander leven terecht te komen, een leven waar je niets van weet. Dat je niet weet waar je woont, wie je vrienden zijn of wat voor werk je doet. Het zorgt voor wat ongemakkelijke situaties en ik voel het ongemak met Nora mee.

Dat vind ik ook echt een groot pluspunt van het boek. Door de manier waarop het is geschreven leef je mee met de hoofdpersoon, hoop je dat ze het juiste leven vindt, dat Nora de juiste keuzes maakt. Natuurlijk ga ik nu niet vertellen of ze een antwoord vindt op die ultieme vraag. Ik wil alleen nog vertellen dat het een heerlijk boek is om te lezen, dat ik het echt een aanrader vind en het daarom 5 sterren geef.

Waardering: 5 uit 5.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] gelezen, ik vond het een wonderbaarlijk boek. Het boek maakte zoveel indruk, dat het van mij zelfs 5 sterren kreeg. Iets wat ik niet zo heel vaak doe. Maar dit verhaal neemt je mee, verbaast je en laat je […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x