Gelezen #5

De veertig regels van liefde – Elif Shafak

Ook in dit boek de ‘trend’ om een verhaal vanuit twee verschillende tijdperken te vertellen. Zo speelt het zich af in onze eeuw, maar ook in de tijd van Rumi, die leefde in de dertiende eeuw. Dat is al een hele tijd terug. Hieronder even een korte samenvatting van het boek.

Ella Rubinstein is veertig jaar oud en ongelukkig getrouwd wanneer ze een baan als proeflezer aanneemt op een literair agentschap. Haar eerste opdracht, het lezen van een manuscript over de mystieke soefi Rumi, werpt een nieuw licht op Ella’s eigen leven – en op haar opvattingen over de liefde.

Het boek krijgt een hoge waardering op Goodreads, dus de verwachtingen zijn hoog. Maar ik moet bekennen dat het boek me niet zo pakt. Het verhaal in de 13e eeuw lees ik door, maar ik blijf benieuwd naar wat er gebeurd in de huidige tijd. En voor mijn gevoel mis ik daar dan wat diepgang, waardoor je dus weer snel in die 13e eeuw belandt. Het duurde dan ook best een tijdje voordat ik het boek uit had. Ik overwoog zelfs om er mee te stoppen, maar vond dat zonde, omdat ik al over de helft was.

Waardering: 3 uit 5.

Madame Le Commissaire en de uitgestelde wraak – Pierre Martin

Er kwam al eerder een boek van Madame Le Commissaire langs. Een fijne cozy mysterie serie, die zich afspeelt in de Provence Frankrijk. Dat is ook bij deze het geval.

Na het oplossen van een moordzaak denkt Isabelle Bonnet in het tweede deel van Pierre Martins Madame le Commissaire-serie eindelijk een rustig leventje te kunnen leiden. Wanneer er echter een lichaam wordt gevonden op het strand, komt hier snel verandering in. Isabelle leidt een teruggetrokken leven in Fragolin, maar kampt met oude trauma’s. Als Apollinaire, haar assistent, een moord uit de archieven opduikelt waarbij een man zwaar is toegetakeld met een hooivork, gaan bij Isabelle de alarmbellen rinkelen. Dit gevoel wordt nog sterker als er een naakt lichaam wordt gevonden op het nabijgelegen strand. De details van de twee moorden lijken namelijk erg op elkaar… 

Het is heerlijk om weer in de Provence te zijn, de sfeer wordt mooi neergezet in het boek. Ondertussen moet er nog wel een moord worden opgelost. Het is fijn om mee te denken en mee te speuren. Het verhaal zit goed in elkaar, ik ga er weer helemaal in op.

Waardering: 4 uit 5.

Het Laatste Huis – Catriona Ward

Als ik zie hoeveel sterren ik dit boek heb gegeven op Goodreads, dan vraag ik me af of ik niet te streng ben geweest. Maar ik kan wel verklaren waar dat aantal vandaan komt. Want het verhaal van Het Laatste Huis blijft heel lang een wat warrig en onduidelijk verhaal. Veel wisselingen van vertellers. Maar in het kort komt het hierop neer:

Ted Bannerman woont in het laatste huis aan de bosrand. Het is er wat eenzaam: zijn dochter Lauren is er niet altijd en verder heeft hij alleen zijn kat Olivia. Het is er ook wat bedrukkend, met de dichtgetimmerde ramen en de spiegels die Ted heeft moeten weghalen toen hij zichzelf er niet meer recht in kon aankijken. En dan zijn er nog de vreemde geluiden op de zolder en datgene wat er achter het huis in het bos begraven ligt. Dan krijgt de straat een nieuwe bewoonster. Eentje die bijzonder geïnteresseerd lijkt in Ted en in een meisje dat jaren geleden in deze omgeving verdween.

Door het warrige verhaal vind ik het lastig om in het verhaal te komen. Toch blijf ik lezen, want ik wil ook weten hoe het in elkaar zit. En als het dan zover is, dan is ineens alles duidelijk. Ik was bijna opgelucht. Maar het duurde mij iets te lang voordat ik zover was. Daarom gaf ik het boek op Goodreads 3 sterren, maar 3,5 sterren klopt net wat beter.

Waardering: 3.5 uit 5.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x