De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien-Charles

Net voor 4 en 5 mei begon met het lezen van dit boek, een boek dat zich deels afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het is bijna logisch dat je in die tijd een boek pakt met dat onderwerp, omdat het dan juist zoveel aandacht heeft. En door alle verhalen, die ik die dagen op mijn werk hoorde, leek het ook wel of ik me beter in die tijd kon verplaatsen.

Hieronder vind je een korte samenvatting van het boek:

Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Odile, de hoofdrolspeelster in het boek, heeft mijn hart al snel gestolen. Haar liefde voor boeken en haar droom om in een prachtige bibliotheek te gaan werken, ik kan me dat helemaal voorstellen. Maar langzaamaan sluipt de oorlog het leven van Odile binnen. En dat blijkt een behoorlijke impact te hebben.

Jaren ’40

In het boek wordt er mooi verteld hoe dit oorlog inderdaad ook binnensluipt. Er gaan beangstigende verhalen rond, die weer worden ontkend door de kranten. Maar je voelt aan alles dat het niet goed gaat. Het vertrouwen in het Franse leger blijft groot, maar toch verandert er steeds meer. Ik kreeg ook het idee dat het leven in Parijs een tijd nog redelijk normaal door kon gaan, totdat het dan echt niet meer te ontkennen viel. En de verhalen alleen nog maar meer verschrikkelijk worden.

Jaren ’80

Naast het verhaal in de Tweede Wereldoorlog loopt het verhaal van Lily, die leeft in de jaren ’80 en het buurmeisje is van Odile. Ze is een beginnende puber en heeft een behoorlijk pittig leven. Ze is nieuwsgierig naar haar Franse buurvrouw en probeert met haar in contact te komen, waardoor er een bijzondere vriendschap ontstaat.

Wat vond ik van het boek?

Over de inhoud ga ik niet meer vertellen, ik wil niet degene zijn die hier iets over het boek vermeld dat je liever nog niet had geweten. Wel wil ik je vertellen dat ik je zeker aanraadt om het boek een keer te gaan leven, want het is een prachtig boek. Het is mooi geschreven, het leest prettig en je duikt helemaal in het verhaal. Een verhaal wat soms pittig is, waar ik echt wel een traantje om heb gelaten, want het kan behoorlijk aangrijpend zijn. Dat verhaal, dat eigenlijk bestaat uit 2 verhalen, loopt ook zo mooi in elkaar over, het gaat erg natuurlijk, waardoor je al een beetje aanvoelt dat er een sprong in de tijd gaat volgen. Dat vind ik wel prettig, zo levert het geen verwarring op, omdat je ineens die sprong hebt gemaakt.

En ik doe het niet vaak, 5 sterren geven. Alleen bij boeken waar ik echt van onder de indruk ben. En dat was ik van dit boek zeker!

Waardering: 5 uit 5.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x