macbook pro

Mastodon en Pixelfed als vervanger voor Twitter en Instagram?

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Elon Musk afgelopen week Twitter heeft overgenomen. Misschien heb je zelfs wel het filmpje gezien waarin hij met een wastafel (sink) het Twitter-hoofdkantoor binnen loopt met de mededeling: Let that sink in! Ik krijg daar de kriebels van, van dat arrogante gedrag.

Sowieso het idee dat je met een hoop geld veel invloed kunt kopen vind ik maar een eng idee. Ik heb me niet verdiept in de ideeën van Elon Musk. Maar ik zie dingen voorbij komen, die niet aansluiten bij die van mij. En dat hoeft ook niet, iedereen heeft recht op zijn mening en ideeën. Maar ga daar op een nette manier mee om. Die nette manier is op Twitter al een tijdje voor een deel verdwenen en ik vermoed dat die met deze overname niet terug gaat komen.

Dus opende ik gisteren mijn Mastodon-account maar weer eens, Die registreerde ik al een hele tijd geleden, keek daar soms wat rond en verdween dan weer, Zou dit het moment zijn om daar toch wat langer rond te hangen? Het voelt in ieders geval weer een beetje als de begintijd van Twitter. De ontdekkingstocht die daarmee verbonden was, het leggen van contacten. Leuk om weer in zo’n fase te zitten.

En met het openen van Mastodon kwam ik ook Pixelfed weer tegen. De open source Instagram-vervanger, opgezet vanuit hetzelfde principe als Mastodon. Waar ik gewoon een feed kan zien met de laatste foto’s, die zijn geplaatst door de mensen die ik volg. Waar ik geen reclames tussendoor krijg of waar filmpjes ineens opstarten. Nee, het gaat hier gewoon om de foto’s.

Het voelt nu als een proeffase, kijken waar ik blijf hangen. En eens zien wat er gaat gebeuren op Twitter. Blijft het gewoon doorgaan, zoals het was? Of zal het echt geen veranderen?

Wil je ook starten met Mastodon? Er zijn daar genoeg hulplijnen te vinden, maar je kunt ook hier een kijkje nemen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Irene
1 jaar geleden

Ik ken beide niet. Twitter of gelijkaardige platformen hebben me nooit geboeid maar die Pixelfed ga ik wel eens bekijken!

Elsa
1 jaar geleden

Oh leuk!! Ik ga even kijken ☻

Kimberley
1 jaar geleden

Het enige wat ik niet snap bij Mastodon is het kiezen van een server, heb daar meteen het gevoel dat ik straks in een dode server zit, haha. Ik ga wel eens kijken, maar voor nu… Durf ik niet zo goed.

trackback

[…] Sinds ik me meer aan het rondneuzen ben in de fediverse, zo had ik het al eens over bijvoorbeeld Mastodon, ben ik al een hoop nieuwe websites tegen gekomen. Zo ook sites die hetzelfde doen als Goodreads. […]

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x