Omslag Familieopstelling

22. Familieopstelling

Het is een tijd geleden dat ik een boek van Kluun las. In mijn gelezen boeken in Goodreads kom ik alleen De Familieopstelling tegen, dus het zal een tijdje voordat ik mijn boeken bij ging houden liggen.
Natuurlijk is Kluun vooral bekend van zijn boek ‘Er komt een vrouw bij de dokter’. Veel gelezen en ook veel bekeken, want het werd verfilmd. Dat boek komt regelmatig ter sprake in dit boek, De Familieopstelling. In de korte samenvatting hieronder wordt duidelijk waarom.

Omslag Familieopstelling

Stijn van Diepen (Komt een vrouw bij de dokter) is terug: 55 jaar oud, maar niet veel wijzer. Hij besluit op zoek te gaan naar zichzelf, zijn roots en de Ware. Nu echt.

Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo’n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken.
In een hilarische en ontroerende zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen. Zal hij op zijn vijfenvijftigste zichzelf weten te vinden? En belangrijker nog: de liefde?

We zijn dus inmiddels heel wat jaren verder en voor hoofdrolspeler Stijn is het een goed moment om even terug te kijken. In het boek wordt wel duidelijk dat dit niet zo’n heel slecht idee is, want ik kreeg niet het idee dat hij zo’n leuk en spetterend leven leidt. Inderdaad, zoals hierboven al wordt vermeld, zijn leven is een puinhoop.

Dat terug kijken brengt veel bijzondere verhalen met zich mee en neemt je mee naar allerlei tijden in het leven van Stijn. Totaal niet chronologisch, verhalen lopen door elkaar heen, maar het loopt wel met het boek. Verhalen sluiten aan bij het nu van Stijn, waardoor je niet het gevoel krijgt dat je van de hak op de tak springt.

Zelfs Oisterwijk komt nog even kort aan bod

Het meeste geniet ik van de verhalen uit Brabant en dan niet alleen zijn verleden, maar ook de hoofdstukken over zijn moeder en zijn relatie met zijn zus. Informatieve stukjes over Tilburg zijn herkenbaar en de aanvulling met het Tilburgse dialect zorgen voor een erg compleet beeld in mijn hoofd, inclusief geluid. Dat platte Tilburgs, ik vind het vaak zo lelijk, maar past hier zo fijn in het verhaal.

Ge moet gewôon doen wè ge zelf wilt, en ie niks aantrekke van wè aandere meense zeggen.

Bron: Familieopstelling

Zou ik het boek ook zo leuk vinden als ik uit Groningen zou komen? Ik weet het niet, maar nu heb ik het met veel plezier gelezen. En krijgt het van mij hier, en op Goodreads, 4 sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x