25. Kiva

Een aantal jaren geleden kwam je het regelmatig tegen, microkredieten. Ik geloof dat Maxima zich daar ook mee bezig is gaan houden, waardoor het toch wat meer bekendheid kreeg. Maar wat is dan eigenlijk zo’n microkrediet?

Microkredieten zijn kleine leningen (tot maximaal enkele honderden euro’s) die voornamelijk worden toegekend aan kleine en/of startende ondernemers -heel vaak vrouwen- in ontwikkelingslanden, die door de meeste traditionele banken als een te groot kredietrisico worden beschouwd bij gebrek aan een onderpand, een vast maandinkomen en liquide middelen. Een microkrediet verschaft deze ondernemers de mogelijkheid te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, naaimachine, of een winkel om daarmee hun financiële positie en toekomst te verbeteren. Het gaat hierbij om het helpen zichzelf te ontwikkelen (ontwikkelen van financiering) en niet alleen om het geven van geld (financiering van ontwikkeling). Microkrediet is in eerste opzet bedoeld en aangeboden als non-profit-initiatief aangeboden, soms echter ook wel met het oog op winst.


Bron: Wikipedia

Ik vind het een mooie gedachte, dat je met een kleine lening een groot verschil kan maken. Daarom kwamen we waarschijnlijk ooit uit bij Kiva, inmiddels al weer heel wat jaren geleden. Want via Kiva kun jij meehelpen met een micokrediet en daarmee misschien wel een bijdrage leveren aan een beter leven voor een ander.

Het werkt eigenlijk erg simpel. Via de website vind je overzicht van mensen uit de hele wereld, die een lening aanvragen. Dat kan zijn voor een bedrijf te starten, uit te breiden, onderwijs te krijgen voor zichzelf of voor de kinderen. Ieder heeft zijn of haar eigen motivatie, wat je kunt lezen bij de omschrijving van de lening. Heb je je keuze gemaakt, dan kun je deze met minimaal 25 dollar ondersteunen. Die $ 25 is een onderdeel van een grotere lening, die je samen met andere Kiva-gebruikers aanvult.

Het is geen donatie, want het gaat natuurlijk om een lening. Dus het geld wat je uitleent komt (grotendeels) weer terug en kun je dan weer uitlenen aan iemand anders. Daar zit natuurlijk wel het risico in dat er niet wordt terugbetaald, maar dat aantal vind ik meevallen. In totaal hebben we door de jaren heen $ 925 in microkredieten gestoken (daar zit het hergebruiken van de terugbetalingen bij inbegrepen, het totaal ingebrachte bedrag ligt een stuk lager) en is er in totaal $ 47,32 niet terugbetaald.

Maar wat ik wel lastig vind bij Kiva is het vinden van de juiste persoon om een deel van de lening aan te verstrekken. Er zijn veel verschillende mensen, uit veel verschillende landen, met veel verschillende doelen. Dus kan het soms in kleine details zitten waarom je nu juist voor die persoon kiest. Omdat hij of zij in een land woont waar je nog niet eerder voor hebt gekozen, omdat je graag iets ecologisch wil steunen of omdat je graag wil dat het kind van dat gezin door kan gaan met zijn of haar studie.

Een eerste selectie die ik nu gebruik, is om te kiezen voor een land dat nog niet in ons lijstje staat. Zo ging onze laatste lening naar Uganda. Het is wel een mooi doel om die landkaart verder vol te krijgen.

Lijkt het jou ook wat om te starten met Kiva? Bezoek dan de site van Kiva en meld je aan. Ik ben benieuwd waar jouw eerste lening naartoe gaat!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x