Gelezen: De Gebroeders B – Steffie van den Oord

Een verhaal dat zich afspeelt in 1798, dan moet ik even schakelen. Want meestal lees ik boeken die zich afspelen in deze tijd, dus zo’n tijd terug in de geschiedenis vraagt even wat gewenning. Misschien kwam het daardoor wel dat ik er niet meteen goed in kwam, terwijl het toch een best pakkend verhaal is. Hieronder een korte samenvatting:

Als de respectabele jonge weduwe Marianne in 1798 trouwt met een van de gebroeders B., weet ze nauwelijks iets van de beruchte tweeling. Frans en Jan Bosbeeck kunnen niet met en niet zonder elkaar, en worden gezocht voor diefstal en overvallen – tot ver over de grens. Ze worden rijk, maar zijn ook naarstig op jacht naar maatschappelijk aanzien.

Wie zijn de Antwerpse gebroeders B.? Marianne ondervindt het aan den lijve in Den Bosch. En dan is er nog Rebecca, de dochter van het oude bendehoofd, die niet rust voordat ze heeft gekregen waar ze recht op heeft.

Het verhaal voelt een beetje als Peaky Blinders, met al die bende-verhalen. Maar Peaky Blinders heeft dan net wat meer spektakel en wat drama. Hoewel er in dit boek ook wel een hoop gebeurt en niet zonder de nodige drama, het blijft voor mijn gevoel een beetje vlak. Om even de vergelijking met Peaky Blinders door te trekken, als je dat kijkt voel je ook de grimmige sfeer van die tijd, zo rond 1920. Ik denk dat het leven rond 1798 ook niet even gemakkelijk was, dat er rondom die bendes ook niet zo’n fijne sfeer hing. Maar dat kwam niet altijd naar voren.

Eigenlijk komt het er op neer dat het een prima verhaal is, interessant om de geschiedenis is te duiken, maar dat meer sfeer en details misschien wel wat meer diepgang aan het boek zouden geven. Het boek krijgt van mij daarom 3,5 sterren. Op Goodreads kreeg het 3 sterren, omdat het voor mij eerder naar 3 gaat, dan naar 4.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.