Goede voornemens voor 2021

Goede voornemens maken, ik doe dat al bijna automatisch als het nieuwe jaar weer in zicht komt. Het is fijn om een jaar af te sluiten en vol goede moed beginnen aan een nieuwe. Dit jaar is dan extra fijn om af te sluiten, want het was een pittige. Dat kan 2021 ook worden, maar ik begin er vol goede moed aan.

En die voornemens? Die bestaan uit boeken die ik wil lezen en een aantal gewoontes, die ik me eigen wil maken. Geen grootse plannen, geen wilde idee├źn. Want het tempo van 2020, waarin alles wat rustiger aan ging, dat wil ik wel graag meenemen naar 2021.

Boeken lezen

Maar goed, die voornemens. Laat ik beginnen met die boeken. Want onze boekenkast heeft een aardige collectie en ik moet bekennen dat ik niet al die boeken heb gelezen. Het wordt tijd om daar eens aan te beginnen. Dus in 2021 is het niet nodig om nieuwe aan te schaffen, eerst maar eens lezen wat er nog ligt. En dat zijn deze:

Van geschiedenis tot een hele hoop verbeteringen, genoeg om mee aan de slag te gaan in 2021.
Waarschijnlijk ga ik beginnen met de De Meeste Mensen Deugen, het enige boek wat eigenlijk niet van mij is. Het boek won dit jaar de NS Literatuurprijs, dus dat geeft wel een extra motivatie om het dan toch echt te gaan lezen.


Ik heb er trouwens wel een verklaring voor waarom ik steeds maar niet aan deze boeken toekom. Deze hebben namelijk geen ingebouwd lichtje en mijn ereader wel. ­čÖé

Dagelijks mediteren

Ik mediteer nu alleen als ik merk dat ik het nodig heb, als mijn hoofd overloopt en ik op zoek ben naar wat rust. Dan merk ik dat ik er baat bij heb, dat het er inderdaad voor zorgt dat het rustiger wordt in mijn hoofd. Maar waarom lukt het me dan toch niet om het dagelijks vol te houden? Want het kost echt maar 10 minuten.

Daarom dus het voornemen om dagelijks 10 minuten (zo ongeveer) te gaan mediteren. Inmiddels heb ik weer een andere app gevonden, die me tot nu toe prima bevalt. Deze is gratis en biedt behoorlijk wat opties. En ik zie nu ook dat ze in januari een challenge starten, dus ik heb me maar even meteen aangemeld. Wie weet biedt dat wel een mooi steuntje in de rug.

Agenda en takenlijst beter bijhouden

Niet alleen mediteren zorgt voor rust in mijn hoofd, ook alles goed op papier zetten helpt daarbij. Hiervoor heb ik mijn Greenbook, een uitwisbare agenda/notitieboek. Deze heb ik te weinig gebruikt om het een gewoonte te maken.

Maar net als bij het mediteren gaat dat alleen maar lukken door het dagelijks te gebruiken. Ik ga ‘m ook op mijn nachtkastje leggen, zodat ik ook wat op kan schrijven als ik wakker wordt en niet kan slapen omdat mijn hoofd alweer van start is gegaan.

Met deze voornemens wordt 2021 vast een heel overzichtelijk jaar, tenminste dit zijn de dingen waar ik zelf controle over heb en wat me kan helpen om het overzicht te bewaren. En ik denk dat ik verder wel zal zien hoe het jaar gaat verlopen. Vorig jaar december hadden we ook nog totaal geen vermoeden van wat ons allemaal te wachten stond. Dus wie weet wat 2021 ons nog allemaal zal brengen.

4 reacties op “Goede voornemens voor 2021”

  1. Goedel voornemens Aukje. De boeken van Jelle heb ik allebei ook nog maar deels gelezen maar hij heeft mij wel ge├»nspireerd om meer te gaan mediteren. “Begin met een paar minuten en bouw dat langzaam aan uit”, was zijn tip. Dat heeft mij, samen met een app, geholpen om iedere ochtend 10 minuten te mediteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.