Het uitstapje naar een roman bleek een erg goede keuze, want Lieve Edward bleek een erg mooi boek. Ik kan zelfs al verklappen dat ik dit boek op Goodreads 5 sterren heb gegeven. Een aantal dat ik niet snel geef aan boeken, behalve als het dus echt een hele mooie is. Eerst maar even een korte samenvatting.

Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden behalve één, een twaalfjarige jongen genaamd Edward. Edward wordt opgevangen door zijn oom en tante, en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid: als hij naar school gaat, staan mensen langs de kant en maken ze foto’s. Hij is het wonderkind dat overleefde.

De enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar antwoorden op de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?

Als je de samenvatting leest, denk je misschien al, wat een verschrikkelijk zwaar verhaal. En dat is het onderwerp natuurlijk ook. Het is een heftig verhaal, maar wel een verhaal dat prachtig is opgeschreven door Ann Napolitano. Door haar manier van schrijven, en dus ook door een goede vertaling, word je meegenomen in het verhaal. Je leeft mee met Edward en hoe hij zijn leven weer probeert op te pakken. Nou ja, eigenlijk meer een nieuw leven gaat beginnen, als het leven dat hij gewend is hem zo wordt ontnomen. En hoe dat leven nog steeds wordt beïnvloed door het vliegtuigongeluk, inclusief alle passagiers.

Het is een bizar verhaal, waarmee je echt in het hoofd van Edward duikt en zijn verhaal leert kennen. Wat mij betreft zijn die 5 sterren dus dik verdiend, want dit zou zo wel eens mijn favoriete boek van 2020 kunnen zijn.

Een ander boek dat ik las, deze keer ook geen misdaadverhaal, maar zeker wel erg spannend, is Het Echte Leven. Dit is geschreven door Adeline Dieudonné, een schrijfster uit Brussel. Op de kaft van het boek wordt zij vergeleken Lize Spit. En die vergelijking kan ik wel plaatsen en gaat ook verder dan dat ze allebei uit België komen. Het zit hem in de sfeer van het boek, een beetje dat duistere. Dat je voelt dat de omgeving ook wat triest is, een beetje grijzig. Het is lastig uit te leggen.

Maar duister en triest, ik denk dat dit wel passend is voor dit boek. Hieronder een korte samenvatting.

Het echte leven van Adeline Dieudonné speelt zich af in een Vinex-wijk zoals er zoveel bestaan. Een naargeestig huis met een kamer vol opgezette dieren, een sadistische vader en een murw geslagen moeder. Dat is de gezinssituatie van de 10-jarige vertelster. Als zij en haar broertje getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon in al haar kwetsbaarheid het lot in eigen hand. Vastbesloten neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn.

Ook in dit boek speelt een jong persoon uit een gezin de hoofdrol en wordt het verhaal vanuit haar verteld. Wat meteen indruk maakt, want het is al snel duidelijk dat het leven van dit meisje niet zo leuk is, dat is zacht uitgedrukt, en dat er ook niet veel goede vooruitzichten zijn. Het wordt al snel eigenlijk alleen maar erger.

Ik voelde ook niets dan medelijden, zag hoe ze haar zinnen zette op het alles terugdraaien en dat ik al wel wist dat dit niet zou lukken. Ongemerkt gaat de tijd in het boek snel voorbij, het verhaal beslaat een aantal jaren. Maar dat volgt allemaal logisch op elkaar, er vallen geen vreemde gaten. Maar soms vond ik het zo verschrikkelijk en uitzichtloos, dat ik even niet verder wilde lezen. Ik zat echt helemaal in het verhaal. En wordt het uiteindelijk beter? Ik ga het je niet vertellen, daarvoor zul je toch echt zelf het boek moeten lezen.

Na dit boek ben ik maar wel weer in een thriller begonnen. Ik was behoorlijk onder de indruk van Het Echte Leven, ik wilde weer even terug naar de boeken waarvan ik beter weet wat ik kan verwachten. Maar het is fijn om het wat af te wisselen, want er zijn nog genoeg mooie romans om te lezen. Net als goede thrillers trouwens.

Pin It on Pinterest

Share This