Het is inmiddels alweer 6 jaar geleden dat ik meedeed aan de 5 kilometer-loop van de Ten Miles. Ik vond het een mijlpaal, had er flink voor getraind met de de lopers van de Start2Run en was er ook trots op dat ik het haalde.

Na het behalen van die mijlpaal heb ik, zoals ik het me kan herinneren, niet vaak meer hard gelopen. Ik kreeg last van wat kwaaltjes, last van mijn heup en heb mijn hardloopschoenen uiteindelijk niet meer aangedaan.

Maar nu, 6 jaar later, besloot ik om mijn hardloopschoenen weer tevoorschijn te halen en toch weer aan de slag te gaan. Want ik neem me steeds voor om meer te gaan wandelen, maar verder dan af en toe een flinke wandeling gaat dat niet. Je bent daar dan toch een hoop tijd aan kwijt, tijd die ik, in mijn eigen beleving, niet heb. Met hardlopen is dat anders. Dat lukt in een half uurtje (tenminste, nu nog wel) en kan eigenlijk op ieder moment van de dag wel even.

Dat wil niet zeggen dat ik iedere keer vol enthousiasme van start ga. Het kost me soms echt wel moeite om te gaan. Zoals gisteravond, na een best drukke dag, wil ik gewoon graag op de bank zitten. Een beetje tv kijken en verder helemaal niets. Maar met mijn opbouwschema in mijn achterhoofd weet ik dat ik niet meer zo lekker op schema zit als ik die avond niet ga. Dus ga ik en blijkt het een hele mooie avond, geniet ik van de omgeving en na afloop ben ik toch trots op mezelf dat ik ben gegaan. Dat zijn de momenten die ik wil onthouden, want die zorgen dan hopelijk voor extra motivatie om toch weer te gaan. 

Voor dat opbouwschema, dat ik zojuist noemde, gebruik ik trouwens een app. Ik gebruik niet vaak betaalde apps, maar voor deze maakte ik een uitzondering. Ook omdat ik nog wat tegoed had in de Play-store. 🙂 Het is de 5K-runner app, een app die helpt om uit te komen bij 5 kilometer hardlopen. De afstand die ik dus ooit liep. Hiervoor ga ik 3 keer in de week hardlopen en zo bouwt het langzaam op. 

Het hardlopen gaat bij mij niet zonder muziek. De muziek helpt me om mijn tempo vast te houden en zorgt ervoor dat ik door blijf gaan. Na het uitproberen van verschillende hardlooplijsten via Spotify, heb ik er inmiddels zelf maar eentje gemaakt. Een playlist met fijne muziek met een lekker tempo. Ik merk dat ik dan regelmatig terug ga naar de 90’s, muziek waar ik me goed bij voel. Mocht je nog tips hebben voor fijne hardloopmuziek, ze zijn altijd welkom. Want ik vind het ook wel fijn om wat afwisseling te hebben.

Dat geldt overigens niet voor mijn route. Ik merk dat er snel een vast rondje in slijt. Een rondje waarvan ik weet hoe lang het ongeveer duurt en waarbij ik ook een stukje door de bossen kan. Geen idee eigenlijk wat de adviezen daarover zijn, of je dat wat meer moet afwisselen. Maar ik merk dat hetzelfde rondje, of ongeveer hetzelfde rondje, me wat rust oplevert. Dat ik niet hoef na te denken waar ik nu precies moet gaan lopen om goed uit te komen met de tijd. Want dat is toch ook wel een pluspunt van het hardlopen, het lukt me soms namelijk om mijn hoofd leeg te maken. Gewoon te lopen, te luisteren naar de muziek en te genieten van de omgeving. En dat is toch wel heel erg fijn. 

Foto door JESHOOTS.com via Pexels

Pin It on Pinterest

Share This