Blijkbaar is mei voor mij de maand om na te denken over de berg afval die we met ons gezin produceren. Nou ja, we produceren niet zelf, maar kopen wel producten met veel verpakking. Het valt ook niet mee om dat niet te doen, want wil je echt plastic vrij gaan leven, dan vraagt dat een behoorlijk aanpassing in je leven.

Maar met kleine aanpassingen kun je die berg afval natuurlijk al wel verminderen. En ik heb al een heel klein stapje gemaakt, al een hele poos geleden. Ik gebruik namelijk al weer een tijdje de deodorant van The Lekker Company. Waarom het bij deze wel lukt? Ik denk dat het komt doordat deze ook gewoon bij de Appie te koop is, je kunt de deo dus gewoon meenemen met de dagelijkse boodschappen.

Voor andere aanpassingen, zoals bijvoorbeeld shampoo, ga ik op zoek op internet. Inmiddels zie ik alleen nog maar advertenties voorbij komen over plastic vrij en zero waste, waardoor ik al helemaal niet meer weet waar het te zoeken. De ene shampoo bar is nog duurder dan de andere, maar werkt het ook echt fijn? Het lukt me maar niet om het te ontdekken. Ik vlucht naar een voor mij bekende winkel, namelijk Dille & Kamille en kom daar shampoo tegen voor een mooie prijs en met een aantal goede reviews. Maar waar vind ik een goede conditioner of heb ik die echt niet nodig?

Als ik zo eens nagaan wat ik dagelijks gebruik, dan kom ik uit bij mijn gezichtsverzorging. Ik gebruik nu iedere ochtend een potje (van plastic) van Nivea. Die bevalt prima, dus die vervangen kan ook wel eens een lastige worden. Als ik mijn zoektocht naar gezichtsverzorging start vind ik ook niet veel. Ik kom uit bij Lush, die spreekt me wel aan. Na nog wat langer zoeken kom ik uit bij The Big Green Smile en een gezichtsbalsem. Ik twijfel, maar ik heb nog tijd. Mijn pot Nivea is nog lang niet op.

Tussen al die reclames met shampoo bars kwam ook een ei tussendoor. Een ei om te wassen, met de spannende naam Eco Egg. Een wasbol met minerale bolletjes die het werk doen. Voor 27,95 euro kan ik 270 keer een was draaien. Dat klinkt dus als een echte besparing en minder afval, want geen lege wasmiddelflessen meer. Ik lees weer positieve recensies. Maar wasmiddel heb ik ook nog staan. Die ga ik eerst eens opmaken. Ondertussen kan ik er nog wat meer over lezen. Dat kan zorgen voor meer overtuiging om het te gaan gebruiken of ik besluit dat het voor mij niet gaat werken.

Ik vind het dus best wel lastig, dat plastic vrij. Bij sommige producten word je echt overspoeld met aanbod, waardoor je niet meer weet wat te kiezen. Bij andere producten is het goed zoeken en lijkt het nog een grotere gok of het wel echt voor je werkt. Maar het is goed om te zien dat de keuze over het algemeen gezien groeit. Alleen is het jammer dat je het via internet moet zoeken of op pad moet naar de ‘grote’ stad.

En dan heb ik nog niet eens gekeken naar de boodschappen. Om die plastic vrij te krijgen, dat is een hele grote uitdaging. Een uitdaging die ik nu nog niet aan gaan, alhoewel het bewustzijn steeds meer groeit en ik er daardoor de volgende keer wel aan denk om die herbruikbare zakjes voor het fruit en de groenten in mijn tas te stoppen.

Probeer jij plastic te verminderen? Heb je misschien al één van bovenstaande producten gebruikt? Want dan hoor ik graag wat je er van vindt. En heb je tips, ze zijn altijd (meer dan) welkom!

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: