Via Bookchoice kwam ik terecht bij dit boek van Rebecca Makkai. En bij het op mijn ‘wil ik lezen’ lijst zetten bij Hebban zag ik dat het goede reviews had. Ik ben gevoelig voor goede reviews. Hoe meer sterren, hoe hoger het boek op mijn lijst komt. Mijn nieuwsgierigheid was dus gewekt.

Maar eerst even kort waar het boek over gaat:

Chicago, 1985. Yale werkt bij een museum en staat op het punt om een bijzondere collectie binnen te halen. Maar terwijl zijn carrière een hoge vlucht neemt, woekert de aidsepidemie. Na de begrafenis van zijn goede vriend Nico wordt Yales vriendenkring snel kleiner, totdat hij alleen Fiona, Nico’s jongere zus, over heeft.

Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar niet meer wil spreken. Daar logeert ze bij een vriend, die fotograaf was in Chicago in de jaren 80 en wordt zo opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven. De verhalen van Yale en Fiona komen op verrassende en ontroerende wijze samen in een onvergetelijk slot.

Zoals je hierboven kunt lezen, speelt het verhaal zich in twee tijden af. Je wordt teruggevoerd naar de jaren ’80 en duikt in de wereld van Yale en zijn vriend Charlie. Een wereld waarin ik niet veel herken, maar die zo goed wordt omschreven dat het je mee neemt. Vooral in de wereld van Yale, de hoofdpersoon, hoe hij zijn leven leeft. En vooral ook wat hij allemaal meemaakt.

Dat wat hij meemaakt wordt in de loop van het boek steeds heftiger en heeft veel indruk op me gemaakt. Het verhaal start in 1985 en brengt je terug naar de tijd dat de ziekte aids steeds meer voorkomt. De effecten van die ziekte zijn verschrikkelijk, hoe veel impact het heeft wordt in het boek verteld.

Maar het boek heeft dus nog een tijdlijn, want je reist tussen 1985 en 2015. Waarbij in 2015 nog steeds de gevolgen van 30 jaar geleden te merken zijn. Hoeveel invloed het heeft gehad op het leven van Fiona en hoe zij daar mee omgaat. Allebei de verhaallijnen spreken me aan en het tijdreizen verloopt soepel. Geen rare overgangen, per hoofdstuk staat duidelijk vermeld in welk jaar je bent. Alhoewel je dat ook aan de verhalen duidelijk kunt merken.

Het boek heeft indruk op gemaakt, het heeft duidelijk gemaakt wat voor heftige tijd het was in de jaren ’80. Het is mooi verteld hoe zo’n heftige tijd jaren later nog invloed kan hebben op een leven.
Omdat het zoveel indruk op me maakte, het boek goed was geschreven en omdat het een boeiend en interessant verhaal is, krijgt het van mij 4 sterren. Ik vind het zeker een aanrader!


Waardering: 4 uit 5.

Pin It on Pinterest

Share This