3 meditatie-apps op een rijtje

Sinds ik me meer verdiep in mindfulness, ben ik me ook meer gaan verdiepen in mediteren. De één vindt dit wel bij mindfulness horen, dan ander vindt het geen voorwaarde voor mindfulness. Het helpt mij in ieders geval om tot rust te komen, om mijn gedachten naar huis te brengen en de dag af te sluiten. Ik probeer meestal tussen 19.00 uur en 20.00 uur een moment te vinden. Vooral na een drukke dag is dat een prettig rustmoment. Voor deze momenten gebruik ik een app op mijn telefoon, het is fijn om een rustige stem te horen en die je even kan begeleiden.

Inmiddels heb ik al een aantal apps geprobeerd, in deze blog kun je meer lezen over 3 meditatie-apps.

Headspace

Een app die ik een tijd geleden al eens gebruikte, maar naar de achtergrond dreef. Ik was niet zo bezig met mindfulness en mediteren, dus vond daar ook niet echt regelmaat in. Terwijl ik de methode van Headspace altijd erg prettig vond. Het gebruik van mooie strakke animaties en duidelijke, niet te lange, filmpjes zorgden voor aantrekkingskracht. Maar ook de stem tijdens de oefeningen vond ik prettig en ondersteunde echt bij de oefeningen. Zo’n stem is erg belangrijk, daarover lees je verderop meer.

Hoewel ik stiekem fan ben van Headspace, is er iets wat me tegenhoudt om het te gebruiken. En dat is de prijs. Twee weken kun je het proberen, maar daarna mag je gaan betalen. De goedkoopste optie is betalen per jaar, wat neer komt op € 57,99. Dat vind ik een behoorlijke prijs, ook al is de app nog zo fijn. Daar staat wel tegenover dat als het mediteren me echt wat oplevert, ik die prijs wel wil betalen. Zover ben ik echter nog niet en gaat mijn voorkeur uit naar een gratis alternatief.

Wil je meer weten over Headspace, kijk hier voor meer info.

Smiling Mind

In tegenstelling tot Headspace is deze app volledig gratis. De mensen achter Smiling Mind hebben een mooi streven, namelijk minder mentale problemen. Daarom wordt de app gratis aangeboden. Dat maakt het misschien wat minder flitsend in het uiterlijk, alhoewel het er allemaal goed uitziet, het werkt meer dan prima. En die gedachte erachter wekt ook meteen een hoop sympathie.

Er zijn een hoop programma’s die je kunt volgen, er zit dus altijd wel iets tussen dat bij je past. Zo volg ik nu de programma’s Digital Detox, Mindfulness Foundations en Stress Management. Per dag kijk ik waar ik de meeste behoefte aan heb. In de programma’s zitten veel momenten voor meditatie, maar soms ook momenten om wat actiever te zijn, vaak bestaat dit uit wat extra uitleg. De begeleidende stem bij de meditatie en de uitleg is prettig, legt alles duidelijk uit en is rustgevend. De app is wel volledig in het Engels, maar ik vind dat geen minpunt. Ik ben geen uitblinker in de Engelse taal, maar ben nog geen, voor mij, onbekende woorden tegengekomen.

Meer over Smiling Mind vind je hier.

7Mind

In dit rijtje de enige Nederlandstalige app. Alhoewel ik me prima red met de Engelse apps, lijkt het me toch ook wel prettig om met Nederlandse begeleiding te mediteren. Minder kans op woorden die ik niet kan plaatsen en daardoor minder afleiding. Maar dan blijkt dat een stem op zich al voor een hoop afleiding kan zorgen. Ik kan prima luisteren naar de rustgevende stemmen bij Smiling Mind, en vooral, Headspace. Bij 7Mind gaat er wat irritatie spelen. De begeleidende stem, ingesproken door een vrouw, praat erg langzaam en articuleert overdreven. Een N aan het eind van een werkwoord wordt extra goed uitgesproken en iedere keer als ik dat hoor, voel ik een kleine irritatie in me borrelen.

Terwijl de opzet van 7Mind me wel aanspreekt; je begint met een basis en gaat oefenen met 7 minuten mediteren per dag. Dat is een prima lengte. Na die basis ga je door met wat voor jou van belang is. Dan komen er wel kosten bij kijken, maar ik denk dat je met de basis ook een prima dagelijkse oefening hebt.

Maar door die stem weet ik nog niet of ik überhaupt die basis al af zal ronden, een meditatie die irritatie oproept lijkt me niet de bedoeling. En zo blijkt maar weer hoe belangrijk een goede stem kan zijn.

Meer over de app lees je hier.

Even samengevat

Headspace is een fijne app, ziet er mooi uit, is duidelijk en heeft een fijne begeleidende stem. Aan dit alles hangt helaas wel een prijskaartje.

Zo ook aan 7Mind, alhoewel je met de basis misschien al een heel eind komt. Maar die stem, ik haak daar echt op af. Dus blijft voor mij Smiling Mind over. Een fijne app, met heel veel verschillende programma’s, begeleid door een prettige stem. Er schuilt een mooie doelstelling achter en de app is ook nog eens helemaal gratis.

Foto door Simon Migaj via Pexels

1 reactie op “3 meditatie-apps op een rijtje”

  1. Pingback: Terugkijken naar februari - Aukje Leermakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.