Een poging tot digital detox

Het kwam voorbij op de Flow-scheurkalender, de eerste stap in een digital detox, het uitzetten van de meldingen op mijn telefoon. Dus dat deed ik, ik zette al mijn melding uit. Alleen met het tweede deel van die eerste stap, het bekijken van je mail en berichten bekijken op gezette tijden, dat vind ik dan nog best een lastige.

Tips voor een digitale detox (1):
Zet alle meldingen op je telefoon uit en kijk alleen op gezette tijden of er nieuwe berichten zijn.

Uit de Flow-scheurkalender

Terwijl het allemaal zo gemakkelijk klinkt, gewoon die meldingen uit en, bijvoorbeeld, in de ochtend en in de avond even op die telefoon kijken. Maar dat lukt me dus niet. Ik blijf een onrust houden dat ik dingen mis, dat er van alles gebeurt en in mijn mailbox binnen komt, waar ik meteen iets mee moet. Terwijl dat natuurlijk niet is, de meeste dingen kunnen best wel wachten en anders belt diegene vast wel als het te lang duurt. Maar het heeft wel tot gevolg dat ik dus regelmatig, misschien wel meer dan voor mijn meldingen uitstonden, op mijn telefoon kijk.

Op dit moment levert het uitzetten van die meldingen me dus nog niet zoveel op. Als het me uiteindelijk lukt om echt te beseffen dat ik niets mis, ik niets steeds hoef te kijken en ik mijn hoofd ook zover krijg, dan lijkt me dat detoxen echt niet zo verkeerd. Want steeds maar kijken op die telefoon en reageren op die meldingen (als die aanstaan) levert toch eigenlijk een hoop onrust op en gaat ten koste van mijn focus. Die focus kan ik goed gebruiken, dus ga ik maar eens afspraken met mezelf maken.

Mijn berichten check ik drie keer per dag; in de ochtend, middag en avond. En wie weet, ga ik ooit nog naar twee keer per dag. Maar laten we beginnen met drie, ik denk dat dat al een behoorlijke uitdaging wordt.

Ik heb trouwens nog niet op de kalender gespiekt naar het verdere vervolg van de digital detox. Dat kom ik vanzelf wel tegen, ik laat het je weten.

Foto door Cristian Dina via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.