Tourflits

Op zo’n 20 minuten rijden van onze camping kwam de Tour de France voorbij. Nu ben ik geen fervent Tour-kijker, ik blijf niet thuis om een hele etappe te kijken, maar ik volg alles wel een beetje. En als de Tour dan zo dichtbij komt, dan wil je toch even gaan kijken. Gelukkig waren we het daar allemaal wel over eens, dus reden we op tijd richting de route. Want voordat al die renners voorbij komen flitsen, komt eerst de reclamekaravaan.

Op die karavaan stonden meer mensen te wachten, in Marciac waar ze druk bezig waren met de voorbereidingen voor een groot jazz-festival. De drukte viel erg mee, alhoewel de bocht in het parcours favoriet was. Maar een stukje verderop stond niemand en was er schaduw. Dus installeerden we ons daar in afwachting wat ging komen. Ik wist eigenlijk niet goed wat te verwachten, ik zou het wel zien. Maar daar kwam het dan aan. Verschillende groepjes auto’s en vrachtwagens, steeds van verschillende merken. En bij ieder groepje werd er wel wat uitgedeeld; sleutelhangers, magneetjes, petjes, koekjes, snoepjes, tassen etc. Die tassen kwamen trouwens goed van pas.

Na de karavaan begon het wachten op de wielrenners. Nou ja, wij bleven zitten waar we zaten, verder liep het parcours redelijk leeg. Behalve in de bocht, degene die daar een plekje hadden gevonden wilden dat toch ook niet afstaan. Tijdens het wachten was er genoeg te zien. De ploegauto’s die voorbij kwamen, de technische mannen die nog even wat drempels kwamen voorzien van opvallende kenmerken en verschillende officials. En op het moment dat het wachten wat lang begon te worden, hoorden we de eerste helikopter. Dan zou het toch niet lang meer duren. Nou ja, dat bleek toch iets langer te zijn, maar uiteindelijk was het zover. Daar kwamen de renners aan!

Een kopgroep van 5 mannen….zo voorbij. Een minuut later het peloton….ook zo voorbij. Onze oudste spotte Tom Dumoulin, die ik achteraf op mijn foto’s ontdekte en de middelste zag de gele trui-drager voorbij flitsen.

En ook al ging het allemaal heel snel, ik had het niet willen missen. Ik vond het een bijzondere ervaring, eerst die karavaan die voorbij suist en daarna de voorbij racende renners. Gewoon langs de weg in Frankrijk, in de schaduw van een boom.

ps excuses voor de slechte foto’s. Ook dat moest in een flits…

2 reacties op “Tourflits”

  1. Heb dat lang geleden ook eens gedaan. Was leuk. Wij hadden een wereldontvanger bij ons met Radio Tour de France. Dan kun je het beter volgen.

    1. We probeerden het steeds te volgen via de live-blog van Nu.nl. Dat is wel minder spannend, maar blijf je toch op de hoogte. En op de camping bij het zwembad stond een tv, dus kon je af en toe ook even kijken hoe het ervoor stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.