Minimaliseren en budgetteren

Dat minimaliseren, ik vind het maar lastig. En dan vooral de categorie ‘niets kopen’. Er zijn namelijk teveel leuke dingen te koop en ja, die heb ik dan ook echt nodig. Tenminste dat denk ik op dat moment. Nadat ik het gekocht heb, wordt dat gevoel dan vaak wat minder sterk. Toch kan ik het niet laten om regelmatig een nieuw shirtje of jurkje te kopen. Dan bij voorkeur niet te duur, dat voelt dan helemaal goed. Totdat ik na een aantal weken het eerste gaatje ontdek ik het shirt en ik me weer besef dat ik beter wat minder kan kopen, maar dan wat meer uit moet geven voor een betere kwaliteit.

Maar dat is steeds achteraf en dat levert irritaties op. En aangezien ik het toch graag wat positiever wil zien, wil ik ook graag af van die irritaties. Ik moet er dus voor zorgen dat ik gewoon niets koop, alleen als ik het nodig heb. Want als je van alles aanschaft kost dat natuurlijk ook geld. Geld wat er soms te hard uitvliegt.

Dat uitvliegende geld hield ik een hele tijd bij met You Need a Budget. Een mooi principe dat uitgaat van budgetten, je verdeelt alle inkomsten over categorieën, en daar houd je je aan. Tja, ik werd erg creatief met schuiven van van virtueel geld dat dit principe voor mij niet goed werkte. Het opzeggen van het abonnement werd een mooie bezuiniging. Toch vind ik het prettig om goed bij te houden wat er in komt en uit gaat. Dan wel bij voorkeur zonder abonnement. En na een korte zoektocht kwam ik uit bij de app Spendee. Die gebruik ik nu een tijdje en ik ben fan. Het werkt gemakkelijk en het geeft een mooi inzicht. Je kunt budgetten instellen, wat ik heb gedaan voor de boodschappen, en zo zie ik precies wat ik per dag uit kan geven om binnen het budget te blijven. Voor deze app kun je een abonnement aanschaffen, maar voor nu kan ik prima met de gratis versie uit de voeten.

Weer even terug naar het minimaliseren, of misschien wel meer consuminderen. Want door bewuster om te gaan met wat er aan geld uit gaat, lukt het mij ook beter om minder te kopen. Ik denk er beter over na, vraag me meer af of ik iets wel echt nodig heb. Het fijne is dat dit vooraf plaats vindt, dus levert me het ook geen irritaties op over wat ik heb gekocht.

Samengevat, wil je gaan minimaliseren, consuminderen of hoe je het ook noemt, koppel dat aan meer financieel inzicht. Het kan net dat extra zetje geven waardoor je besluit om iets gewoon niet te kopen.

Foto boven bericht: Nattanan Kanchanaprat

1 reactie op “Minimaliseren en budgetteren”

  1. Pingback: Het nieuwe jaar en nieuwe voornemens - Aukje Leermakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.