Welkom in… Oisterwijk

Wie ben je en wat is je connectie met Oisterwijk?

Geboren en getogen, ik geloof dat dit wel van toepassing is. Wel eventjes weggeweest tijdens mijn studie en een jaartje wonen in Tilburg. Maar al snel weer terug gekomen in mijn vertrouwde Oisterwijk.

Wat maakt Oisterwijk een fijne (woon)plaats?

Het is een dorp, maar met heel veel gemakken. Voldoende winkels, een station, meer dan genoeg restaurants en cafe’s en niet te vergeten, de prachtige natuur.

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? Wat irriteert je?

Oisterwijk staat bekend als een dorp met veel geld. En dat kun je ook wel zien als je door bepaalde gedeelten van Oisterwijk rijdt. Dat weerspiegelt zich ook wel in het winkelaanbod. De laatste tijd lijken er veel dure winkels bij te komen. Van mij mogen er wel wat meer betaalbare winkels bij, een leuke kinderkledingzaak bijvoorbeeld. Verder mis ik niet zoveel, ik kan tenminste niet heel snel iets bedenken, dus dan mis je het niet echt, toch?
En nu we het dan toch over het centrum hebben, daar mogen best wat minder (of helemaal geen) auto’s rijden. Als fietser moet je echt goed oppassen, iedereen lijkt maar haast te hebben. Een stukje onthaasting in het dorp lijkt me niet verkeerd.

Wat vind je het mooiste gebouw?

Het oude Raadhuis vind ik erg mooi. Echt een mooi oud gebouw waar veel huwelijken worden gesloten. Ook ik mocht daar, alweer een tijdje geleden, in mijn trouwjurk op het balkon staan.
Eigenlijk staan er heel veel mooie oude gebouwen in het centrum, met ieder een eigen historie. En gelukkig worden deze gebouwen steeds beter gewaardeerd en daarom ook bewaard. Vorig jaar werd de Sissy-Boy geopend, maar voor het zover was, moest het pand flink worden opgeknapt. Daarbij is de voorgevel mooi bewaard gebleven en is het een winkel geworden met een mooie uitstraling.
En ik vergeet het station, als je aankomt met de trein vergeet je het misschien te bekijken, maar als je richting het centrum loopt moet je nog heel even omdraaien.

Wat vind je de mooiste plek?

De bossen en vennen, daar staat Oisterwijk bekend om. En dat vind ik geheel terecht, want het is echt prachtig om te zien en heerlijk om in rond te lopen. Zelf kom ik graag bij het Van Esschenven, dat komt vooral door de ligging. Ik kan er namelijk gemakkelijk met de hond naartoe wandelen. En iedere keer vind ik het fijn om even stil te staan en eens rustig rond te kijken.

Wat vind je de lelijkste plek?

Als je Oisterwijk binnen komt rijden kom je eerst wat industrieterreinen tegen, ik vind dat geen visitekaartje voor onze mooie groene gemeente. En aan de rand van bossen lijkt een wedstrijd gaande; ‘Wie bouwt de grootste villa.’ Die grote huizen worden niet allemaal met evenveel smaak neergezet.

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Oisterwijk?

Er zijn heel veel plekken waar je een lekkere kop koffie kunt drinken en nog heel veel plekken waar ik nog echt een keer een kop koffie moet gaan drinken. Maar deze keer duik ik weer de bossen in en ga ik naar Groot Speijck. Vroeger was dit al een horeca-gelegenheid, daarna heeft het een hele tijd leeg gestaan en een aantal jaren geleden is het prachtig opgeknapt en weer geopend.
Zit je op het terras of binnen bij het haardvuur probeer dan ook eens de Speijckkoek, zo lekker!

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Een favoriet adres om te gaan eten, samen met de kinderen, is bij Brasserie Ome Jan. Als afsluiting van dit schooljaar hebben we er laatst geluncht. Helaas was het niet zo’n mooi weer en konden we niet buiten zitten. Want kom je een keer bij Ome Jan en het is mooi weer, dan is het terras zeker een aanrader. Mooi gelegen aan een klein vennetje.
Het eten is lekker, niet te ingewikkeld en voldoende keus voor de kinderen. De bediening is ook nog eens super vriendelijk en erg leuk met de kinderen.

Waar ga je graag uit eten?

Vorig jaar hebben we met vrienden gegeten bij Otori. Sinds we daar hebben gegeten ben ik fan van sushi. Het was allemaal zo lekker (en niet alleen sushi), we moeten er zeker nog eens terug. Maar zo vaak gaan we niet uit eten en er is hier in Oisterwijk zoveel keuze om te gaan eten, dat het nog niet gelukt is om er nog een keer terug te gaan.

Stel: Je wandelt door Oisterwijk en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Sinds kort zit er in het centrum een nieuwe lunchroom, Thoos Coffee & Lunch. Ik ben er nog niet geweest, maar ben wel nieuwsgierig. Het zit ook nog eens tegenover mijn favoriete winkel, misschien moet ik die twee maar eens combineren.

Wat is je favoriete winkel?

Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is Boekhandel Oisterwijk. Het begint al bij het pand waar deze winkel in zit, het oude postkantoor. Daar hebben ze niet altijd gezeten, een aantal jaar geleden verhuisden ze naar deze plek. Dat past echt perfect. Boekhandel Oisterwijk is een echte boekhandel, zo eentje waar je heerlijk rond kunt snuffelen tussen de boeken. En waar je goed advies krijgt over de boeken. Ze hebben een fijne kinderboeken-afdeling aangevuld met speelgoed, spelletjes en leuke hebbedingen. Het is de winkel waar ik naartoe ga voor een mooi boek, een bijzonder kaartje om te versturen of gewoon een leuk kadootje.

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in Oisterwijk, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Het klinkt misschien wat luguber, maar ik wil graag nog een keer naar de Joodse Begraafplaats. Het lijkt me een indrukwekkende plek, die ik graag eens wil bekijken. Het wordt druk gerestaureerd en het is ook mogelijk om te bezoeken. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Daar moet ik misschien gewoon maar eens bij aansluiten.

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Oisterwijk ontdekken. Wat laat je ze zien?

Natuurlijk de bossen en de vennen, maar ook het centrum is zeker de moeite waard. Maar wat ik nog niet heb genoemd, en wat zeker het bekijken waard is, is het KVL-terrein. Daar vind je Bij Robèrt, de winkel en bakkerij van Robèrt van Beckhoven. Als je daar de winkel binnenloopt, wil je eigenlijk alles mee naar huis nemen, want het ziet er zo heerlijk uit allemaal.
Als je er toch bent, kun je net zo goed even het hele terrein bekijken. Een oude leerfabriek, die mooi wordt opgeknapt en waar van alles bij elkaar komt. Zo is er de bakkerij, maar ook al een lunchcafe, een dansschool, binnenkort wordt een restaurant geopend en er zitten veel verschillende bedrijven. Mooi om te zien hoe zo’n, eerst vervallen, terrein zich zo ontwikkeld.

Deze tag kwam ik tegen bij Northflix, zij maakte de tag met als onderwerp Drachten. Er kwamen meer invullingen met meer plaatsen en Oisterwijk mag toch zeker niet ontbreken in dit lijstje. 🙂 Wil je de tag ook invullen of andere invullingen van de tag lezen? Kijk dan hier.

2 reacties op “Welkom in… Oisterwijk”

  1. Wat leuk dat je mijn TAG over hebt genomen en dat ik zo weer een plek die ik alleen van naam ken beter leer kennen.
    Heerlijk dat je in zo’n groene omgeving woont. Het Van Esscheven ziet er prachtig uit!
    Otori klinkt ook goed! Gotta love sushi!
    Bedankt voor je invulling en ik neem ‘m mee in het overzicht!

  2. Pingback: Ik steun mijn boekhandel – Aukje Leermakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.